GYEREKJÓGA

A gyermekjóga foglalkozás természetesen a mozgáson alapul, melyet a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően játékos formában végzünk. A kisebbekkel, folyamatos a drámajáték, a pózokat megszemélyesítve, az állatok és növények bőrébe bújva hajtjuk végre. A nagyobbaknál a játékos elemek mellett már beépülnek a „komolyabb”, olykor kihívást jelentő ászanák is. Az órákon a jóga több ezer éves mozgásrendszerét alkalmazva, alapvetően az állatvilág, a természet motívumrendszerét felhasználva, de közben a jelenre is mindig reflektálva.

 

 

A foglalkozások célja, hogy harmonizálja az olyan egyenetlenségeket, amelyek például magatartási problémákban, figyelemzavarban, mozgásbeli gyengeségben mutatkoznak meg úgy, hogy a gyermek vidáman, felszabadultan, helyes önértékeléssel térhessen haza. Ebben a légkörben az órák vidám, örömteli együttlétté tudnak válni, miközben fejlesztik a gyermekeket testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Ovis jóga: a jógagyakorlatok az állat és növényvilág neveit viselik, így könnyedén eljátszatjuk őket, pillangóvá, nyuszivá, tigrissé válunk. Egész meséket is elmozgunk közösen. A nagy mozgásos gyakorlatok kielégítik a kicsik óriási mozgásigényét. Nem a teljesítmény számít, hanem a mozgás öröme. Légző gyakorlatokat is végzünk játékosan, például lufit fújunk. A relaxáció alatt varázsbuborékban pihenünk egy picit. Óra végén mindig jut idő egy kis közös játékra.

Iskolás jóga: az iskolásokkal is még rengeteg a játék, de őket már sok minden más is érdekel. Többet beszélgetünk a jógagyakorlatok hatásairól, több a koncentrációs, tanulást segítő gyakorlat. A páros és csoportos gyakorlatokat ők igénylik a legjobban, ezek a kapcsolatteremtést, kommunikációt is fejlesztik. A légző és relaxációs gyakorlatokat már részletesebben, elmélyültebben végezzük. Az óravégi játékok kibővülnek a csapatépítő, erősítő, másokra odafigyelést igénylő bizalomjátékokkal.

A gyerekekre gyakorolt jótékony hatásai:

Testi szinten: az egészség megőrzése, immunrendszer, idegrendszer erősítése, testtudat fejlesztése 

Lelki szinten: érzelmi intelligencia fejlődése, kitartás, belső erő növelése, magabiztosság, önbizalom erősítése

Szellemi szinten: tanulási nehézségek leküzdése, kitartás, belső erő növelése, agyféltekék harmonizálása

Miért jóga?

  • Az önfeledt játék feszültségoldó hatású
  • Erősíti az immunrendszert, ezért jó hatással van az egészségre
  • Megtanít lecsendesedni, befelé figyelni
  • Fejleszti a mozgáskoordinációt
  • Erősíti az érzelmi intelligenciát
  • Tanít az alkalmazkodásra, együttműködésre, egymásra figyelésre, elfogadásra
  • Fejlődik beszédkészség, szókincs, ritmusérzék
  • A gyermekek mozgása harmonikusabbá, rugalmasabbá, stabilabbá válik
  • Fejlődik az egyensúlyérzék

Óráink időpontjait ITT tekinthetik meg.